13 Şubat 2013 Çarşamba

Biz çocukken neler yaptık neler...

Ne özgürdük biz çocukken. Ve ne kadar büyük bir güven vardı hayatımızda. Ne sınırsız zamanımız vardı oyun oynayacak. Ve ne çok oyun vardı oynayacak. Oyuncaklara milyonlar vermezdik. Şişe kolanın kapağından bile; ki ona tapa derdik, oyun çıkarırdık. Tasolarımız vardı cipslerden çıkan. Don lastiğinde akşama kadar hoplar zıplardık. Kames top vardı en sertinden. Birsürü arkadaş saklambaç oynar, iki dakikada kıyafet değiştirir çayır çömlek patlatırdık. Yakartoplar, istoplar tek kale maçlar... Az kişi bile olunsa maç yapılır 'hem kaleci hem oyuncuyuuuuummm' diye bağırılırdı. Komşular kapılarını açık bırakırdı. Evde güzel yemek yoksa komşunun evinde rahat rahat yerdin. Ramazan geldi mi herkes birbirine yemek verir, sofralarda bereket neymiş görülürdü. Bilye (gulle) oynanırdı. Nası güzel renkleri vardı. Asıl olana 'dakka' denirdi. Sabah kahvaltıyı yapar, gece yatanna kadar sokakta kalırdık. Ne annemizin ne de babamızın aklı kalmazdı. Cep telefonunu bırakın evde çevirmeli telefon var diye Hugo'yu arayamazdık. Hatta herkeste telefon bile yoktu. Müstakil evde oturan tanıdıklarımızın yazın damında oturmak nası güzel olurdu. Güven kokardı her  yer. Huzur vardı her sokakta.

Şimdi öyle mi? Bırakın çocuklarımızı sokağa yollamayı, yanımızdayken bile elini sıkı sıkı tutmuyor muyuz? Parkta kötü biri aramıyor mu gözlerimiz? Organ mafyası mı, şu mu, bu mu, aklımıza bir sürü şey gelebiliyor. Çocuklar sadece teknolojik oyunlardan haberdar. Adı üstünde oyunları bile ( köşe kapmaca gibi) bir saat tek tek açıklıyoruz. Geçmişten kalma bir tek ip atlamayı görüyorum ne yazık ki. Çocukluk bile gelişmiş artık(!) Güven, saflık. eğlence tamamen değişmiş kavramlar oldu hayatımızda. Ne şanslıyız ki biz bu güzellikleri yaşadık. Anne babalarımız daha keyiflilerini de yaşamışlar. Ama ne yazık ki çocuklarımıza bu güzellikleri yaşatamayacağız bu da bir gerçek.

4 yorum:

  1. Biz bir de en büyük zevki "Çayır comlek patladi!!" diye bagirirken alirdik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu saydıklarımın hepsi keyif verirdi bana:) bu arada yan taraftan takipçim ol kuzum.

      Sil
  2. Bu arada "gulle" yi Adana' da biliyorlar sanırım sadece. Bir kere "gulle" dedim, sonra "misket" diye çevirdim.. "Haa, tamam" dediler :):)

    Bir de biz sokaktan eve gelmezdik. Annelerimiz aç kalmayalım diye sepetle aşağıya ekmek arası peynir, köfte falan sarkıtırlardı :) Bir bakkaldan aldığımız "leblebi tozunu" özlüyorum :)

    Ece Perçin

    YanıtlaSil
  3. Bu arada 5 taş vardı.Saatlerce oynardık.Herkesin eminim uğurlu taşı vardır.Birde şemsiye çikolata onuda unutmayalım:):)

    Badel Avcılar

    YanıtlaSil